Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady v USA omylem udělily azyl stovkám migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Washington - Spojené státy, podobně jako evropské země, také trápí vlna přistěhovalců. A podobně jako na starém kontinentě, i za oceánem úřady v registraci příchozích migrantů a přidělování azylů zmatkují. Omylem například udělily občanství několika stovkám uprchlíků.

Americká vláda udělila omylem občanství nejméně 858 imigrantům ze zemí s vysokým výskytem imigračních podvodů. Všichni přitom měli být vyhoštěni. Podle agentury AP to uvedlo ministerstvo pro vnitřní bezpečnost.

Generální inspektor John Roth přiznal, že uprchlíci použili v žádostech o občanství jiná jména nebo data narození. Tyto nesrovnalosti pracovníkům úřadů unikly, protože jejich otisky prstů v amerických databázích chyběly.

Imigrační úřad podle Rotha pracuje s velkým množstvím starých informací v papírové podobě a nemůže proto prohledávat otisky prstů elektronicky. Vdatabázi tak prý chybí otisky prstů 315 000 migrantů, kteří měli být z USA vyhoštěni nebo jsou na útěku.

Imigrační úřad musí ručně prohlédnout složky 148 000 migrantů a přidat jejich otisky prstů do digitální evidence. Tento proces ale trvá velmi pomalu. Agentura však upozorňuje, že podobné chyby jako v případě nechtěného udělení občanství mohou mít vážné důsledky.

Takový občan mohl předně získat bezpečnostní prověrku a nejméně tři z těchto migrantů získali oprávnění, které jim umožňuje legálně se dostat do bezpečnostních oblastí letišť, námořních zařízení či lodí. 

Témata:  USA uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.