Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žena trpěla, zatímco se ji lékaři nevěnovali. Na bolest zubu málem zemřela

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Korzo

Košice - Před necelým rokem si Kveta Šimková doslova prošla peklem. Kvůli nezodpovědným lékařům málem zemřela. Teď chce ukázat, že i obyčejná bolest zubu může skončit tragicky.

"V životě by mě nenapadlo, že kvůli zubu může člověk i zemřít," povzdechla si Kvetka, kterou bolavý zub loni skutečně málem připravil o život. Ten ji začal bolet před osmi měsíci, když byla v lázních. Po návratu domů jí zubař zub vytrhnul, bolesti ale neustoupily, píše web tvnoviny.sk.

Den po zákroku šla nešťastná žena na pohotovost, protože bolest byla nesnesitelná. Ani předepsaná antibiotika jí ale nepomohla. Nakonec ji lékaři poslali na zubní chirurgii. "Lékař se na to podíval a řekl, že musí dáseň rozřezat a vyčistit. Dobrala jsem troje antibiotika, celé noci jsem nespala," svěřila se Kvetka pro magazín televize Markíza Reflex. Tento scénář se opakoval několik dní.

Měla navíc smůlu, že narazila na arogantní doktory. Když totiž mladé lékařce popsala, že v místě cítí jakési žbluňkání a tlak, dostala ještě vynadáno. "Řekla mi, že jí do toho nemám co mluvit, že prý vidí, že je mi líp. Bylo mi strašně, že mi nevěří. Vyšla jsem s brekem z ordinace a uviděla primáře. Zastavila jsem ho a řekla mu, co zažívám. Poradil mi, abych si to pětkrát denně dvacet minut nahřívala. To byla ale školácká chyba, ani se na to nepodíval. Když tam máte hnis, infekce se začne šířit ještě víc," popisuje žena.

Bolest byla nesnesitelná a Kvetka raději zamířila do jiné nemocnice. A bylo to za pět minut dvanáct. "Nasadili mi léky, ale nic nepomáhalo. Při ranní vizitě primář viděl, že to mám celé zanícené, hnis nechtěl odtékat," říká. Od primáře se dozvěděla, že má v těle bakterii, která požírá vše, co jí přijde do cesty, a oni to neumí zastavit. "Zánět byl v měkkých tkáních v oblasti čelisti a směřoval do vnitrolebečního prostoru a i v 21. století taková bakterie často zabíjí," popsal primář I. stomatologické kliniky UNLP v Košicích Dušan Hrubala.

Podle něj byla Kvetka v septickém stavu a bylo nutné provést akutní chirurgickou i antibiotickou léčbu. "Nikdy jsem u doktora nebrečela, ale když mi to vytlačovali, tak jsem křičela tak, že pacienti na chodbě museli utéct. Byla jsem tak zoufalá, že jsem primáři řekla, že jestli to nepůjde, chci umřít," vzpomíná žena.

Až při třetí operaci se doktorům podařilo vybrat celé ložisko hnisu. "Bakterie byli tak agresivní, že rozpouštěly tkáň v oblasti nervu. Produkovali plyn a toxiny, které ničily i zdravou tkáň a lícní nerv," dodal Hrubala, který Kvetku nakonec zachránil.

Témata:  Slovensko zubaři zdraví

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy