Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump machinuje s pěnezi se svého fondu, varuje americký deník

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Podle listu The Washington Post odčerpal republikánský prezidentský kandidát Donald Trump ze svého dobročinného fondu více než čtvrt milionu dolarů (šest milionů korun) pro potřeby vlastního podnikání. 

Do fondu přispívají většinou cizí dárci, nikoli sám Trump. The Washington Post se v článku odvolává na nedávno zveřejněné dokumenty. Pokud americký daňový úřad uzná, že došlo k nesrovnalostem, bude muset Trump podle washingtonského deníku nahradit všechny částky, které využil pro svou potřebu.

Miliardář podle washingtonského listu využil prostředky fondu Donald J. Trump Foundation k tomu, aby se jeho firmy vyhnuly zaplacení statisícových pokut. V roce 2007 měl Trumpův floridský hotel Mar-a-Largo zaplatit pokutu 120.000 dolarů za to, že stožár umístěný u objektu byl téměř dvakrát vyšší, než bylo povoleno. Místní úřady nakonec souhlasily s tím, že vlastník hotelu věnuje 125.000 dolarů pro potřeby válečných veteránů. Právě tyto peníze Trump přeposlal ze svého dobročinného fondu.

Druhý případ je z roku 2010. Tehdy šlo o žalobu jistého hráče golfu, který vyhrál milion dolarů v dobročinném turnaji na Trumpově golfovém hřišti nedaleko New Yorku. Trump spor urovnal díky částce 158.000 dolarů, které rovněž odčerpal ze svého fondu.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy