Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace v Bruselu: Tisíce lidí protestovali proti obchodním dohodám TTIP a CETA

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Brusel – Tisíce lidí dnes vyšly do ulic Bruselu, aby daly najevo svůj nesouhlas s plánovanými dohodami o volném obchodu se Spojenými státy (TTIP) a s Kanadou (CETA). Ty by podle nich mohly způsobil zhoršení pracovních podmínek.

Demonstranti požadovali, aby Evropská unie od dohod upustila. Podle organizátorů se dnešního protestu zúčastnilo 10.000 až 15.000 lidí. Policie účast odhaduje na 6000 osob.

Lidé se během demonstrace přesunuli k ústředí Evropské komise, která má obchodní rozhovory na starosti. Agentura Reuters v té souvislosti připomněla, že o podobě dohody TTIP se stále jedná, zatímco dohoda CETA již byla dojednána a nyní čeká na ratifikaci.

TTIP a CETA budou předmětem pátečního jednání ministrů obchodu členských zemí EU v Bratislavě. Zatímco pro dohodu s Kanadou existuje širší politická podpora, jednání se Spojenými státy podle nedávného prohlášení německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela v podstatě zkrachovala a podle Francie by měla být pozastavena.

Demonstranti a odpůrci dohod tvrdí, že poskytnou větší sílu nadnárodním společnostem a povedou ke zhoršení potravinářských, ekologických i pracovních norem. Zastánci dohod naopak argumentují tím, že podpoří hospodářský růst i tvorbu pracovních míst.

V sobotu proti oběma dohodám demonstrovaly desetitisíce lidí, a to zejména v Německu.

Témata:  EU TTIP Belgie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy