Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filipínský prezident vulgárně odmítl kritiku. Pustil se do EU

EU
EU
Foto: Pixabay

Manila - Filipínský prezident Rodrigo Duterte reaguje vulgárními výrazy na jakoukoli kritiku. Urážky si už vyslechli papež a americký prezident, nově to schytala Evropská unie.

Duterte je obviňován, že podněcuje obyvatele, aby proti drogovým dealerům vzali zákon do vlastních rukou. Od 30. června, kdy Duterte nastoupil do úřadu, bylo zabito už přes 2000 lidí.

Poslanci Evropského parlamentu minulý týden projevili obavy z "mimořádně vysokého počtu zabitých během policejních operací v rámci intenzivnějšího boje proti trestné činnosti a protidrogové kampaně". V svém prohlášení také naléhají na filipínskou vládu, aby ukončila současnou vlnu mimosoudních poprav a zabíjení.

Duterteho odpověď byla stručná. "Četl jsem odsouzení EU vůči mně. Řeknu jim, 'jděte do pr....'. Děláte to proto, abyste odčinili vlastní hříchy," řekl podle tamních médií Duterte před vládními úředníky ve městě Davao.

V souvislosti s Obamou Duterte v místním jazyce tagalštině nedávno použil výraz "putang ina", tedy "zkurvysyn". Vulgárně vynadal také papeži Františkovi za to, že během své návštěvy na Filipínách zablokoval dopravu v Manile.

Témata:  EU Filipíny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.