Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým velvyslancem v USA bude Kmoníček, ohlásil Zeman

Hynek Kmoníček
Hynek Kmoníček
Foto: Reprofoto YouTube

New York - Šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček se stane novým českým velvyslancem v USA. Při návštěvě krajanského domu v New Yorku to dnes oznámil prezident Miloš Zeman.

Do funkce, ve které nahradí Petra Gandaloviče, by měl Kmoníček nastoupit v březnu. Prezident řekl, že jeho pověřovací listiny již podepsal. České ministerstvo zahraničí nechce věc komentovat s tím, že Kmoníček dosud nemá takzvané agrément, tedy schválení od americké vlády.

"Podepsal jsem již jmenovací dekret, ale říkal jsem mu, že může odjet teprve tehdy, až bude pověřovací listiny předávat novému (americkému) prezidentovi," řekl Zeman zástupcům krajanských spolků, když jim představoval Kmoníčka. "Jinak by byl zbaven potěšení setkat se s novým (americkým) prezidentem," dodal Zeman.

"Pan prezident učinil svůj krok, to znamená podepsal pověřovací listiny. Pokud jde o další postup, do udělení agrément nebudeme celou záležitost komentovat," řekl později novinářům mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Komentář dnes ze stejného důvodu odmítla ČTK poskytnout mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Věc se bude podle Ovčáčka týkat nové americké administrativy sestavené po listopadových prezidentských volbách. Až od ní by měl nový český velvyslanec získat souhlas s působením ve své funkci.

Podle pravidel platných v Česku nového velvyslance navrhuje nejprve ministr zahraničí vládě, a po schválení je návrh předložen prezidentovi. Ten velvyslance jmenuje. Údaje o velvyslancovi jsou pak odeslány přijímající zemi, která v řádu týdnů až měsíců vysloví souhlas (agrément); jeho odepření je výjimečné. Až poté je podle zvyklostí obvyklé zveřejnit jméno nového velvyslance.

Témata:  Miloš Zeman Hynek Kmoníček

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy