Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká pravice je jako ruský socialismus, tvrdí Klaus. Co na to Kalousek?

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle exprezidenta Václava Klause je česká pravice de facto národní socialismus s vazbou na Moskvu. To se ale nelíbí šéfovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, který tvrdí, že jedním ze základních znaků pravice je příklon k západní civilizaci.

"My jsme se vždycky lišili s Václavem Klausem v názoru na to, co je to pravice. Pod pojmem pravicové politiky a pod značkou pravicové politiky odmítal deregulovat nájemné, privatizovat banky, dnes vidí těžiště pravicové politiky v rozbití Evropské unie a v servilitě k Rusku. Já jsem si vždy myslel, že pravicová politika znamená svobodný trh v rámci rovných pravidel pro všechny a prozápadní orientace s vědomím, že Rusko je naše největší potenciální riziko. Takže myslím, že se lišíme v pojmech," řekl Kalousek serveru iDnes s tím, že pojmu pravicová politika Václav Klaus přiřazuje národní socialismus s vazbou na Moskvu.

Kalousek také přiznal, že v současném volbením období se jim zřejmě nepodaří rozvrátit stávající koalici. "V žádném případě si nemyslím, že by to bylo možné, protože stojí na pevném svorníku prosazování neodpovědné, socialistické, přerozdělovací politiky na straně jedné, na straně druhé jsou umetány cestičky obchodním zájmům Agrofertu. Tohle je oboustranně výhodný kontrakt, a protože je oboustranně výhodný, bude trvat tak dlouho, dokud bude volební mandát této vlády," uvedl.

TOP 09 podle svých slov s Karlem Schwarzenbergem zakládali s jedinou ambicí, aby tady byla pravicová alternativa, která je proevropská. "Jiná taková tady není. A mysleli jsme si, že naším úkolem je hájit proevropské a konzervativní hodnoty na demokratickém hřišti v rámci České republiky. V takové situaci byla koalice se socialisty velmi málo představitelná. Ale vnější prostředí se změnilo," posteskl si.

"V okamžiku, kdy proti sobě hraje derby Sparta a Slavia, nikdo z fanoušků nemůže očekávat, že těch 22 hráčů se spojí, to by nemělo žádný půvab, ale jestli někdo přichází s tím, že chce to hřiště rozorat, smazat lajny a postřílet rozhodčí, tak by těch 22 hráčů mělo mít dost rozumu na to, aby nenechali to demokratické hřiště zničit. Řeknu před volbami voličům, že nepřipadá v úvahu, že bychom udělali koalici s nikým jiným, než s demokratickými stranami. Nepřipadá v úvahu politická divize Agrofertu, nepřipadají v úvahu extrémisté," dodal.

Upozornil, že TOP 09 je opoziční strana, a úspěchem pro něj je, aby uměla říci voličům srozumitelnou analýzu rozpočtové politiky této vlády a předložila alternativu. "To jsem udělal. Opozice má menšinu a menšina nevítězí. Jsem realista a na Babišově návrhu rozpočtu se nezmění vůbec nic. Tahle vláda je neodpovědná a svůj rozpočet si prohlasuje. Vedle tohoto neodpovědného návrhu, který se stane realitou, bude ležet jasná alternativní analýza opoziční strany. O tom je demokracie," podotkl.

Témata:  Václav Klaus Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.