Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu je ohroženo chudobou nejvíc lidí od roku 1990, hůř se vede západním zemím

EUR - evropská měna
EUR - evropská měna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Wiesbaden - Alarmující zpráva dnes přišla ze spolkového statistického úřadu. V Německu je ohroženo chudobou nejvíc lidí od sjednocení země v roce 1990, přičemž klesl podíl chudých v nových spolkových zemích, naopak vzrostl ve starých.

Statistici za hranici chudoby v Německu považují hrubý měsíční výdělek menší než 942 eur (25.500 Kč).

Nižší příjem vykazuje 15,2 procenta Němců, což je o jeden procentní bod víc než před deseti lety. Proti roku 2005 vzrostl počet lidí ohrožených chudobou ve starých spolkových zemí o 1,5 procentního bodu na současných 14,7 procenta. Naproti tomu na východě země se podíl chudých snížil o 0,7 procentního bodu na 19,7 procenta.

Z hlediska spolkových zemí je situace nejhorší v Brémách, kde je chudobou ohroženo 24,8 procenta obyvatel. Jen mírně lepší je situace v Berlíně, kde je 22,8 procenta občanů chudých.

Na žebříčku spolkových zemí nejvíc ohrožených chudobou je na třetím místě Meklenbursko-Přední Pomořansko, kde je zasaženo 21,7 procenta obyvatel. Situace v zemi se ale nejrychleji zlepšuje, proti roku 2005 se podíl chudých snížil o 2,4 procentního bodu.

Témata:  Německo chudoba ekonomika EUR (euro)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy