Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje u Náhorního Karabachu nadále pokračují, zemřelo už přes 30 vojáků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Jerevan - Na frontě u Náhorního Karabachu probíhají potyčky i dnes. Boje mezi arménskými a ázerbajžánskými vojáky si vyžádaly nejméně tři desítky mrtvých a podle posledních zpráv to nevypadá na brzké příměří. Arménie do oblasti přesouvá rakety, Turecko se postavilo na stranu Ázerbajdžánu.

Střety jsou označovány za nejvážnější od roku 1994, kdy bylo uzavřeno příměří ve válce o převážně Armény osídlenou oblast, která se za pomoci Arménie odtrhla od Ázerbájdžánu.

Ázerbájdžánská vojska podle karabašského ministerstva obrany v noci na dnešek pokračovala v "agresivních bojových akcích na jižním směru", s nasazením děl, raketometů a obrněné techniky. Obránci ale podnikají vše nezbytné k odražení útoků.

Naopak podle ázerbájdžánského ministerstva obrany byla dnešní noc "relativně klidná", jakkoli situace zůstává napjatá. "Arménská strana v noci ostřelovala řadu ázerbájdžánských obcí podél fronty. Mrtví nejsou," řekl agentuře TASS mluvčí ministerstva.

Zdroj: YouTube

Arménie podle nepotvrzených zpráv médií přesouvá do Náhorního Karabachu jako posily taktické rakety Točka-U, raketomety Smerč a obrněnou techniku. V samém Karabachu úřady údajně mobilizují dobrovolníky a připravují se na povolání záložníků do jednotek, i když současně ujišťují, že mají situaci pod kontrolou.

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo ovládnutí několika strategických výšin a obcí v Náhorním Karabachu. Přiznalo ztrátu 12 vojáků, bitevního vrtulníku a tanku, ale Arméni prý přišli o stovku vojáků, 15 děl a šest tanků. Jerevan tato tvrzení odmítl jako dezinformaci. Podle arménského prezidenta v bojích bylo zabito 18 vojáků a dalších 35 utrpělo zranění.

Přestřelky pokračují nehledě na výzvy z Ruska, Spojených států, OBSE k ukončení palby. "Opačné stanovisko vyjádřilo Turecko, které vyjádřilo solidaritu a rozhodnou podporu Ázerbájdžánu," napsal ruský server Newsru.com.

Témata:  Ázerbájdžán Arménie Ruská armáda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy