Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentátníka z New Yorku, udal jeho otec FBI jako teroristu, podle policie nebezpečný nebyl

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

New York - Mohammad Rahami, otec podezřelého atentátníka z New Yorku a New Jersey, už před dvěma lety informoval FBI o radikalizaci svého syna Ahmada Khana. Nad jeho činy zároveň vyjádřil lítost.

Ahmad Khan Rahami (28), který je naturalizovaný Američan afghánského původu, byl zadržen v souvislosti s víkendovými výbuchy v New Jersey a v New Yorku, když exploze na Manhattanu zranila 31 lidí. Policisté ho při zatýkání postřelili, muž je od té doby v umělém spánku.

Podle vyšetřovatelů plánoval Rahami útok několik měsíců, během nichž nakupoval přes internet součásti pro sestrojení náloží. Psal si také deník.

Podle Mohammada Rahamiho se jeho syn začal měnit poté, co v roce 2013 navštívil Afghánistán a Pákistán. "Zjistil jsem změny jeho osobnosti. Jeho mysl už nebyla stejná. Stal se zlým a já nevěděl, co to způsobilo, ale informoval jsem o tom FBI," řekl otec podezřelého muže s tím, že úřadům předal informaci o náboženské radikalizaci svého syna v roce 2014.

Deník The New York Times tento týden napsal, že Ahmad Khan Rahami byl v minulosti zadržen po domácí hádce, při níž údajně bodl bratra nožem. Jeho otec ho tehdy podle listu označil za teroristu. Policisté tehdy sdělení prověřovali a dospěli k závěru, že Rahami nepředstavuje teroristickou hrozbu.

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) výbuch v New Yorku

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy