Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peklo v Británii? Michal promluvil o útocích na Čechy

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Po smrti českého občana Zdeňka M., kterého zřejmě tříčlenný gang ubil před londýnským bistrem, se ozývají i další Češi, kteří se v Anglii kvůli svému původu stali terčem útoku. Podle jejich svědectví vlna útoků vzrostla po britském referendu o odchodu z Evropské unie.

"Od kamaráda vím, jak se Angličané chovali k ekonomickým migrantům po vstupu České republiky do EU, když se otevřel pracovní trh a začalo se sem jezdit za lepšími penězi. Nebylo výjimkou, že po nich házeli mladí frackové kameny a podobně. Když třeba jeli na kole do práce, tak z kolem jedoucích aut létaly nadávky a sem tam z okna i láhev," vzpomíná šestatřicetiletý Michal, který už sám dva a půl roku žije v Manchesteru.

Podle Michala se situace v posledních letech zklidnila. Jenže pak přišlo referendum o odchodu z Evropské unie. Právě téma ekonomických migrantů a dávek jim vyplácených totiž často otevírali zastánci odchodu Británie z Unie.

"Banda hloupých Angličanů, co ani pořádně nevědí, co je Evropská unie, si myslela, že když vyhraje brexit, tak po referendu všichni cizinci odjedou domů," řekl TN.cz Michal. Podobné zkušenosti jako on mají i další Češi, kteří svůj příběh popsali na sociálních sítích.

Michal popsal, jak takový útok typicky probíhá. "Bandička stojí večer na ulici nebo jede na kole. Je jim tak 14 až 17 let a jsou ve větší skupince, alespoň 4 nebo 5. Jeden nebo dva na jednoho si netroufnou. Někoho osloví, třeba jestli nemá cigaretu. Když jim odpovíte, hned poznají východoevropský přízvuk a jdou po vás. Když neutečete nebo upadnete, tak vás potká to, co ve čtvrtek toho Čecha v Londýně," píše Michal.

"Zde vás totiž po jedné nebo dvou ranách nenechají být, ale kopou vás a mlátí dokud nemají dost. Taky si svou oběť často vyhlížejí v autobuse nebo v metru a když slyší, jak telefonujete nebo si s někým povídáte, tak vystoupí za vámi a sledují vás a pak vás napadnou. To se stalo mému kamarádovi, který skončil na tři týdny v nemocnici," dodal Michal s tím, že podobné útoky probíhají ve všech městech.

O odchodu z Evropské unie rozhodli Britové 23. června. Následně při rasově motivovaných útocích už zemřelo několik Poláků a teď také první Čech.

Témata:  Velká Británie Češi napadení

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy