Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý politik jako pašerák migrantů? Za dobrý úmysl draze zaplatí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Německý politik levicové strany Die Linke Diether Dehm se před nedávnem přiznal, že do země propašoval migranta z Afriky. Jak informují německá média, tento čin ho může přijít poměrně draze.

Dehm začátkem tohoto měsíce přiznal, že propašoval mladého afrického uprchlíka z Itálie do Německa, aby se mohl opět shledat se svým otcem, na sociálních sítích zveřejnil fotografie mladého migranta, který se schovával v kufru jeho auta.

Celá věc nezůstala bez povšimnutí. Kromě médií politik svým přiznáním zaujal i státní zástupce. Server The Local s odvoláním na berlínský list Tageszeitung uvedl, že je uvažují o podání žádosti, která by jej zbavila imunity, kterou Dehm jako člen Bundestagu, tedy Spolkového sněmu, má.

Sám Dehm novinám potvrdil, že státní zástupci se jej snaží zbavit imunity, definitivní slovo však bude mít až právě Bundestag. Dodal, že je pravděpodobné, že bude vyšetřován pro pomoc někomu, kdo nelegálně vstoupil do země.

Levicový politik si ale zjevně starosti nedělá. „Měl jsem klid v duši předtím a mám ho tam i teď," uvedl Dehm v reakci na zprávu o jeho možném zbavení imunity.

Mladík, kterému pomohl, údajně pochází ze země, kde je občanská válka. Na cestu do Itálie přes Středozemní moře se vydal poté, co zemřela jeho matka. V Itálii poznal ženu, která pracovala v programu na pomoc pro uprchlíky a která se pak se zeptala, zda by Dehm uprchlíka mohl nechat ve svém domě v Lago Maggiore.

Politik ho následně propašoval z Itálie přes Švýcarsko do Německa, kde se shledal s otcem. Problém spočívá v tom, že v rámci tzv. dublinských dohod EU musí uprchlíci požádat o azyl v první zemi EU, do které se dostanou.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy