Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump a Clintonová na sebe zaútočili v ostré debatě, padlo obvinění z rasismu

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Hempstead (USA) - Při včerejší debatě demokratky Hillary Clintonové a republikána Donalda Trumpa se probírala také otázka menšin v USA. Podle realitního magnáta zažívají Afroameričané a Hispánci v USA peklo. Bývala první dáma obvinila miliardáře z rasistické lži.

Podle Trumpa je potřeba zlepšit vztah mezi komunitami a policií. "Něco špatného se tu děje," řekl Trump. Clintonová na to reagovala, že Trump "vykresluje hrozně špatný obraz černošských komunit" v USA. "Nemůžeme jen říct zákon a pořádek, potřebujeme přijít s nějakým plánem," dodala.

Demokratická kandidátka také opět obhajovala omezený přístup ke zbraním. Na otázku moderátora, jestli policisté mají k černochům předpojatý vztah, řekla, že "skrytá předpojatost je problém všech, ne jen policie." Trump zdůraznil, že on je zastáncem toho, aby policisté měli právo zastavovat chodce a prohledávat je.

Clintonová také prohlásila, že Trump začal svou politickou kariéru tvrzením, že se prezident Barack Obama narodil mimo Spojené státy, a šířil tak "rasistickou lež", že první černošský šéf Bílého domu není americký občan. Tvrdila, že rasistické chování newyorského miliardáře lze vystopovat daleko do minulosti. Trump na to reagoval připomínkou demokratických primárek v roce 2008. Clintonová podle něj tehdy s Obamou jednala se "strašným despektem".

V plamenném závěru debaty newyorský miliardář prohlásil, že Clintonová nemá dostatečnou výdrž na to, aby mohla být prezidentkou Spojených států. Podle něj má sice zkušenosti, ale špatné. Demokratka na to reagovala výčtem svých mnoha zahraničních cest a diplomatických úspěchů. Připomněla také kontroverzní Trumpovy výroky o ženách, které podle ní přirovnal k prasatům.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová rasismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy