Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci sází a pijí. Peníze od státu rozhazují, tvrdí odborníci

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Němečtí odborníci na závislosti varují, že uprchlíci jsou stále více beznadějně závislí na hazardu a že peníze z kapes německých daňových poplatníků, které dostávají jako dávky, utrácí stále rychleji.

Server Express poukazuje, že situace v některých oblastech zašla tak daleko, že se tři německé státy rozhodly na „temné lákadlo sázení" ve středu upozornit speciální akcí. Problémy se přitom týkají on-li sázení, heren i kasín.

Spolkové země Hesensko, Dolní Sasko a Durynsko proto vytvořily nové doprovodné video v němčině, turečtině a arabštině, které varuje před nebezpečím hazardních her.

Martina Kuhntová, expertka na hazard z krajského úřadu Dolního Saska, varovala, že „chronický" nedostatek peněz a naděje, že velká výhra změní sázejícímu život, uprchlíky žene ve do stále více „nezodpovědného" sázení.

Kromě toho německé sázkové kanceláře a kasina tradičně nabízejí bezplatné jídlo a pití pro hráče, což je pro uprchlíky, kteří chtějí změnit prostředí a dostat se pryč ze svých ubytoven a středisek, kde nemají nic na práci, velké lákadlo.

Podle odborníků mají uprchlíci často ve svém středu samozvaného sportovního experta, který jim radí, co vsadit a jak vysoké by tyto sázky měly být. Server poukazuje, že se objevily zprávy o tom, že někteří migranti rozhází své měsíční kapesné za jediný den - někdy i za jednu sázku.

Odborníci na závislosti varují, že je obtížné jim nabídnout terapii, aby se s problémem zvládli vypořádat, protože uprchlíci často fakt, že mají dluhy, ze studu tají.

Problém hazardních her však není jediný, který se mezi migranty vyskytl. Server připomíná, že se mezi mladými migranty, zejména těmi bez doprovodu dospělých, rozmáhá pití alkoholu.

Ve svých přísných muslimských zemích tito mladí muži měli jen malou nebo vůbec žádnou zkušenost s pitím. Ale v Německu, kde je legální pít pivo od 16 let, mnozí z nich spadnou závislosti na alkoholu. Někteří z nich jsou dokonce již umístěni ve státních programech, které jim mají pomoci zbavit se závislosti na tvrdém alkoholu.

Témata:  Německo uprchlíci hazard

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy