Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daně krátily i celebrity. V aféře Panama Papers se vyskytuje i téměř 300 Čechů

Peníze
Peníze
Foto: Heraeus Metallhandelsgesellschaft

Madrid - Světová média v neděli zveřejnila na jedenáct milionů dokumentů firmy Mossack Fonseca, která sídlí v Panamě. Společnost prý pomáhala klientům vyhnout se placení daní. Na seznamů figurují nejen státníci, ale též řada celebrit.

Mezi klienty firmy podle Panama Papers, jak se uniklým dokumentům v médiích začalo říkat, byl podle listu El Mundo například nový argentinský prezident Mauricio Macri, který byl od roku 1998 několik let šéfem bahamské firmy Fleg Trading Ltd., což tehdy oficiálně nepřiznal.

Před parlamentem by měl dnes vysvětlovat skrývání příjmů také islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson.

Mezi klienty firmy Mossack Fonseca figuruje i fotbalista Lionel Messi, hvězda FC Barcelona, který již čelí obvinění za nepřiznané čtyři miliony eur z let 2007 až 2009.

Daním se přes firmu na Britských Panenských ostrovech vyhýbali i španělský režisér Pedro Almodóvar se svým bratrem Agustínem. Také sestra bývalého španělského krále Juana Carlose I. princezna Pilar dlouhá léta tajila, že stojí v čele offshoreové firmy v Panamě.

Podle listu El Mundo Panama Papers také odhalily, že slavný holywoodský herec Jackie Chan je akcionářem šesti společností se sídlem na Panenských ostrovech, považovaných za jeden z daňových rájů.

Mezi klienty firmy Mossack Fonseca jsou či byli také bývalý a již zesnulý venezuelský prezident Hugo Chávez, současný předseda brazilského senátu Eduardo Cunha, ázerbájdžánský exprezident Ilham Alijev, marocký král Muhammad VI. či mexický prezident Enrique Peña Nieto.

Dokumenty Panama Papers pochází z interních záznamů firmy a týkají se období 1977 až 2015. Podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku je mezi nimi i 283 Čechů.

Témata:  Španělsko daně peníze

Aktuálně se děje

9. května 2024 18:29

Polsko na hranici s Běloruskem posiluje kovovou bariéru

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy