Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žaloba na Saúdskou Arábii je nebezpečná, varuje Obama

Barack Obama, americký prezident
Barack Obama, americký prezident
Foto: kremlin.ru

Washington - Americký prezident Barack Obama má krátce před koncem svého mandátu potíže s Kongresem, Ten přehlasoval jeho veto zákona, který umožní pozůstalým po obětech útoků z 11. září 2001 žalovat vládu Saúdské Arábie. Šéf Bílého domu rozhodnutí zákonodárců označil na chybu.

Zákon, který začátkem měsíce schválila Sněmovna reprezentantů a již v květnu Senát a který nyní po přehlasování Obamova veta vstupuje v platnost, umožňuje žalovat saúdskou vládu u amerického federálního soudu. Na útocích z 11. září se totiž podíleli saúdskoarabští občané.

"Pokud odstraníme pojem imunity suverénního státu, pak se mohou naši muži a ženy v uniformách na celém světě cítit vystaveni recipročním akcím," řekl Obama s tím, že by mohly hrozit žaloby americkým vojákům i americké vládě. Přijetí zákona označil za nebezpečný precedens.

Obavy v souvislosti s přehlasováním Obamova veta dal najevo i ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan. Podle něj je Saúdská Arábie klíčový partner amerických tajných služeb při úsilí o zmaření teroristických plánů.

Obama prohlásil, že chápe motivaci kongresmanů hlasovat pro zákon. Podle něj se zákonodárci obávají, že by jejich hlas proti návrhu ohrozil jejich šance v listopadových volbách, kde obhajuje křesla třetina senátorů a všichni členové Sněmovny reprezentantů.

Rijád už pohrozil Washingtonu, že přijetí zákona bude mít dalekosáhlé důsledky. Podle zdrojů agentury AP z blízkovýchodní země může Saúdská Arábie omezit diplomatické styky s Washingtonem nebo zastavit investice v USA. Mohla by také omezit rozsah spolupráce při boji proti teroristům a ke stejnému kroku by mohla přimět i další arabské země, na které má významný vliv. Saúdové jakýkoli podíl na útocích či financování teroristů odmítají.

Témata:  Barack Obama Saúdská Arábie Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy