Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý starosta chtěl ubytovat uprchlíky, lidé ho zmlátili

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Oersdorf - Starosta malého města Oersdorf ležícího ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko byl zbit dosud neznámou osobu. Policie hlášení o činu přijala v pátek, motivem útoku byl podle všeho fakt, že město plánuje poskytnout útočiště uprchlíkům.

Starosta Joachim Kebschull (61) šel ve čtvrtek asi v 19:00 ke svému automobilu zaparkovanému u radnice, aby si z něj vzal svůj notebook. Když se nakláněl do svého auta, někdo k němu zezadu přistoupil a udeřil ho do hlavy zřejmě holí, uvedla policie.

Útočník z místa činu ihned utekl a politik ztratil vědomí. Se zraněním byl později odvezen do nemocnice. Policie už podle serveru The Local útok vyšetřuje.

Podle policie starosta města od července obdržel výhružné dopisy od více než 900 osob. Tyto hrozby údajně souvisí s plánem starosty, podle kterého by se uprchlíci měli nastěhovat do vybraných nemovitostí ve městě.

K útoku došlo bezprostředně před zasedání výboru města, kde měly být tyto plány projednány. Sdružení místních voličů ve svém prohlášení minulý měsíc uvedlo, že dvě zasedání výboru musela být zrušena kvůli bombovým výhrůžkám.

„O Oersdorfu se mluví, a ne v dobrém slova smyslu. Je zde velká snaha o zastrašování, zřejmě proto, že výbor chce učinit rozhodnutí o poskytnutí bydlení pro žadatele o azyl," uvedla asociace s tím, že by ráda nabídla příležitost některým uprchlickým rodinám.

Ve stejný den, kdy došlo k útok proti Kebschullovi, on i radnice obdrželi dva výhružné dopisy, v jednom se psalo: „Kdo nechce slyšet, ten to pocítí" a „Oersdorf pro Oersdorfany".

Vzhledem k pokračujícím hrozbám bude před radnicí hlídkovat šest policistů.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.