Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Německa nepřišel milion migrantů, přiznaly úřady. Kolik jich skutečně bylo?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Doposud se uvádělo, že loni dorazilo do Německa 1,1 milionu uprchlíků. Podle ministra vnitra Thomase de Maiziére byla ale řada migrantů do statistik zahrnuta opakovaně. Skutečné číslo je tak "jen" 890 tisíc.

Ministr dnes vyjmenoval kroky, které vláda od loňského léta učinila, aby lépe zvládala příliv uprchlíků a také jejich registraci. Zmínil například změny ve Spolkovém úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) nebo vytváření centrálních registrů. "Po tom všem vám dnes chci sdělit, že v roce 2015 do Německa přišlo 890.000 lidí hledajících ochranu," konstatoval.

Drtivá většina z nich - 820.000 - je podle ministra zanesena v centrálním registru. Zaregistrováno bylo také dalších 50.000 běženců, kteří ale dále v azylovém řízení nepokračovali. Z velké většiny podle de Maiziére nejspíš z Německa odešli. Žádost o azyl podle něj zatím nemohlo podat asi 20.000 mladistvých uprchlíků.

I 890.000 běženců je podle ministra velmi vysoké číslo. "Jsme zajedno v tom, že se situace z loňského podzimu nesmí opakovat," poznamenal.

Témata:  Německo de Thomas Maiziére uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy