Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slováci ukončili dobrovolný výcvik v armádě, není o něj zájem

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - První skupina Slováků dnes ukončila pilotní projekt dobrovolné vojenské přípravy. Program se nesetkal s takovým ohlasem, jaký vláda očekávala. Přihlásilo se 129 zájemců, ovšem na výcvik začátkem července jich nenastoupilo ani 40.

Někteří zájemci byli vyřazeni například ze zdravotních důvodů, další si účast rozmysleli. Pouze 31 osob, mezi nimi devět žen, tak završilo vojenský výcvik složením přísahy v armádním centru v Martině na severu Slovenska. Stát původně počítal s tím, že ročně by projekt mohlo absolvovat na 150 osob.

Během výcviku, který trval 12 týdnů, absolventi získali základní dovednosti v profesích střelec, ženista, spojař a odmořovač.

Nízký zájem o projekt je podle odborníků mimo jiné důsledkem i spíše symbolického finančního příspěvku, který stát nabídl účastníkům programu. Za každý měsíc výcviku měli nárok na odměnu ve výši zhruba 135 eur (3650 Kč), což je jen zlomek průměrné mzdy na Slovensku.

"Navzdory tomu, že mnozí odsoudili dobrovolnou vojenskou přípravu k zániku, zůstává nadále jednou z priorit resortu obrany," uvedl ministr obrany Peter Gajdoš. Dodal, že jeho úřad chce program zatraktivnit.

Témata:  Slovensko Slovenská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.