Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje o Kašmír se přesunuly i do kin, Pákistán ze solidarity s vojáky bojkotuje indické filmy

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Dillí - Spor o Kašmír se dotýká nezvykle také kultury. Jak informuje BBC, velká kina v Pákistánu ohlásila zákaz promítání indických filmů jako spontánní gesto solidarity s ozbrojenými silami.

Bojkot indických filmů byl ohlášen v Láhauru, Karáčí a Islámábádu. Indické filmy bývají v Pákistánu nesmírně populární, a tak kina připouštějí, že utrpí finanční ztráty. Nicméně v bojkotu hodlají vytrvat přinejmenším pár týdnů, anebo do návratu indicko-pákistánských vztahů do normálního stavu. Obě země jsou ale úhlavními nepřáteli.

Skupina indických filmařů a producentů ve čtvrtek zakázala pákistánským hercům hrát v Bolllywoodu. A jeden z nacionalistických politiků vyzval k vyhnání pákistánských umělců z Indie.

Indická armáda ve středu provedla cílené údery na předpokládané ozbrojence v Pákistánu, které podezírá ze snahy proniknout do indické části Kašmíru. Údery podle indické armády způsobily nepříteli "značné ztráty". Pákistán popřel, že by k takovým útokům, obvinil ale Indii z ostřelování, které si vyžádalo životy dvou pákistánských vojáků. Z obavy před dalším vyhrocením nepřátelství prchají civilisté z pohraničních vesnic.

Jak Indie, tak Pákistán si dělají nárok na celý Kašmír, o který už svedly dvě ze tří válek, jež mezi nimi propukly od získání nezávislosti na Velké Británii v roce 1947. Převážně muslimský Kašmír je rozdělen mezi Dillí a Islámábád a separatisté již čtvrt století bojují za jeho připojení k muslimskému Pákistánu.

Nynější eskalaci odstartoval 18. září útok ozbrojenců na indickou armádní základnu v Kašmíru, kde zemřelo 18 vojáků. Indický premiér Nárendra Módí útok ostře odsoudil, Pákistán odpovědnost za čin odmítl.

Témata:  Pákistán Indie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy