Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský kněz zavražděný IS má být blahořečen dřív než pět let po smrti

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Katolický kostel, v němž na konci července vraždili islamisté, byl dnes znovu otevřen. Zabitý kněz Jacques Hamel (85) bude patrně blahořečen dříve než po předepsaných pěti let od jeho úmrtí.

Kněze Hamela zavraždili dva teroristé, kteří vtrhli 26. července do kostela v Saint-Étienne-de-Rouvray u Rouenu. K činu se přihlásil Islámský stát (IS), který krátce po činu zveřejnil video, na němž oba útočníci přísahají věrnost chalífovi Bagdádímu. Oba 19leté atentátníky policie zastřelila.

Kostel dnes slavnostně otevřel rouenský arcibiskup Dominique Lebrun, který před tím prošel na čele procesí městem. Zavražděného kněze přišly uctít stovky věřících.

Podle agentury AFP hodlá papež František udělit výjimku a dovolí zahájit řízení o blahořečení Jacquese Hamela dříve. Podobné výjimky v minulosti dostali například Matka Tereza či papež Jan Pavel II.

Pro blahořečení je obvykle nutné prokázat zázrak, tato podmínka ale nemusí být splněna, pokud kandidát zemřel jako mučedník.

Témata:  Vatikán Francie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy