Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii se objevil nový kandidát na prezidenta

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Ve Francii se rozšiřuje řada kandidátů na post nového prezidenta. Primárek se zúčastní i představitel levicového křídla socialistů Arnaud Montebourg (53).

"Rozhodl jsem kandidovat v levicových primárkách před prezidentskými volbami v roce 2017," sdělil Montebourg v televizním vysílání. Levicové primárky se budou konat 22. a 29. ledna 2017.

V dvoukolové volbě, v níž budou o společném kandidátovi rozhodovat stoupenci socialistů, radikální levice a Zelených, by se mohl Montebourg utkat se současným prezidentem Françoisem Hollandem. Ten zatím kandidaturu neoznámil, možná se tak stane v prosinci.

Montebourg působil v Hollandeově vládě jako ministr hospodářství, o svůj post ale přišel v roce 2014 poté, co ostře kritizoval prezidenta Hollandea a premiéra Manuela Vallse, kteří se podle něj odklonili k liberalismu.

Témata:  Francie François Hollande

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy