Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poláci v ulicích: Aktivistky stávkují kvůli potratům, odpůrci poslali ostrý vzkaz

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Aktivistky dnes v Polsku pořádají takzvané černé pondělí. Na protest proti zpřísnění zákona o potratech si mají ženy vzít v práci či ve škole volno nebo dovolenou a přijít na happeningy. Anebo se prostě jen obléknout do černého či si připnout černou stužku.

Na sociálních sítích přislíbily zapojení desetitisíce Polek. Dosud není zřejmé, nakolik se protest rozšíří a zda se omezí jen na liberální velká města, anebo najde i podporu v mnohem konzervativnějších menších městech a na venkově, upozornila agentura AP.

Podle zpravodajské televize TVN 24 se protesty konají po celé zemi. Kupříkladu do práce na městském úřadu v Čenstochové nepřišlo více než 60 žen, některé obchody a restaurace musely zavřít. Akci podporují i někteří zaměstnavatelé.

"Naše firma zaměstnává stovku lidí, z toho 80 procent jsou ženy. Chceme, aby měly právo zúčastnit se protestu," prohlásil majitel sítě restaurací ve Vratislavi Radoslaw Olszewski. Ženy podle něj mají právo rozhodovat samy o sobě, a ne, aby za ně rozhodoval někdo jiný.

Vládní představitelé protesty zlehčují. "Jen se bavte," vzkázal stávkujícím ženám ministr zahraničí Witold Waszczykowski. Podle něj zřejmě žádný člen vlády nebude v Evropském parlamentu na debatě o právech žen.

"Chceme, aby bylo respektováno právo na život. Podle stoupenců interrupcí je třeba chránit práva žen. Ale bude nějak chráněna žena, která je v břiše ženy?" řekl v rozhlase ministr, podle kterého si západní civilizace s těmito dilematy neporadila. Odpůrci "černého pondělí" podle TVN vyzvali na internetu k akci "Nebuď kráva, oblékni se barevně".

Navržený zákon počítá s dalším zpřísněním pravidel. Potraty by podle něj byly zcela zakázány s jedinou výjimkou, v případě ohrožení života matky. Lékařům, kteří by provedli nedovolený potrat, by hrozilo až pětileté vězení.

Témata:  Polsko potraty demonstrace v Polsku

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy