reklama

Německo se snaží o dohody s jinými zeměmi, které by mu zajistily možnost repatriace neúspěšných žadatelů o azyl. Ve snaze o navrácení migrantů zpět do vlasti se zemi rozhodla pomoci afghánská vláda, která přislíbila spolupráci.

Afghánistán přislíbil podat pomocnou ruku při repatriaci Afghánců, kteří v Německu neuspějí s žádostí o udělení azylu. Podle agentury AP to uvedl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Dohoda by tak mohla být prvním krokem na cestě za zdlouhavým procesem navracení migrantů zpět do vlasti. 

Obě země podepsaly společnou deklaraci, na jejímž základě se budou vracet afghánští občané zpět do země původu. Nebude jednat pouze o ty, kteří se rozhodnou vrátit dobrovolně. Dohoda se týká i imigrantů, které bude potřeba z Německa deportovat proti jejich vůli.

Dohoda podle de Maizière představuje pevný základ pro provádění repatriací. Uvedl však, že dohoda může mít i stinnou stránku. Její znění totiž může napomoci zajistit afghánským občanům větší úspěšnost při získávání azylu v Německu.

Uprchlíci z Německa odchází sami

Podrobnosti dohody ani jedna ze stran nezveřejnila. Německo si však může alespoň trochu ulevit. Loni i letos přijalo ze všech evropských zemí nejvíce afghánských uprchlíků.

Doposud se sice uvádělo, že loni dorazilo do Německa 1,1 milionu uprchlíků. Podle de Maiziére ale byla řada migrantů do statistik zahrnuta opakovaně. Skutečné číslo je tak jen 890 tisíc.

Ministr také vyjmenoval kroky, které vláda od loňského léta učinila, aby lépe zvládala příliv uprchlíků a také jejich registraci. Uvedl například změny ve Spolkovém úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) nebo vytváření centrálních registrů.

"Po tom všem vám chci sdělit, že v roce 2015 do Německa přišlo 890.000 lidí hledajících ochranu," prozradil na nedávné konferenci ministr s tím, že 820 tisíc migrantů je podle ministra zaneseno v centrálním registru.

Zaregistrováno bylo dalších 50 tisíc uprchlíků, kteří ale dále v azylovém řízení nepokračovali. Z velké většiny však prý z Německa odešli. Žádost o azyl nemohlo podat asi 20 tisíc mirantů.