Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko chce do konce týdne zrušit dva uprchlické tábory, jenže připlouvají stále běženci

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Do konce týdne mají být vystěhovány dva uprchlické tábory v Řecku, v kterých se dohromady tísní na 17 tisíc běženců. Jedná se o Indomeni u makedonské hranice a kemp v aténském přístava Pireus. Ačkoli vstoupila v platnost dohoda EU s Tureckem, pobřežní stráže stále zachraňují

Podle DPA někteří aktivisté v táborech radí uprchlíkům, aby provizorní tábory neopouštěli, jen tak prý mohou svět upozornit na svou situaci a prý pak budou moci odcestovat dál do Evropy.

Balkánská trasa, po níž donedávna uprchlíci pokračovali z Řecka do střední a západní Evropy, je uzavřená. Její otevření si běženci v táboře Idomeni snaží vynutit mimo jiné tím, že již dva týdny blokují železniční trať mezi Řeckem a Makedonií. Dočasně též přerušují svými protesty provoz na důležité silnici E-75.

Migranti v obou provizorních táborech budou podle televize ERT vyzývání v arabštině, aby nastoupili do autobusů a nechali se odvézt do oficiálních uprchlických zařízení. Podobné pokusy již řecké úřady učinily, podařilo se jim ale odvézt jen málo lidí. V Pireu je nyní na 5000 běženců a v Idomeni kolem 12.000.

Po pondělním vrácení prvních 202 migrantů do Turecka se dnes zřejmě další přesun běženců ani z ostrova Chios, ani z ostrova Lesbos nechystá. Informovala o tom DPA s odvoláním na řeckou televizi ERT.

I přes zahájení vracení migrantů zpět do Turecka pokračují běženci v cestách do Řecka. Za posledních 24 hodin připlulo na ostrovy v Egejském moři podle řeckého krizového štábu 225 nových uprchlíků. Předchozí den jich bylo na 340, v neděli přes 500.

Témata:  Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy