Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Náhorního Karabachu se stále bojuje, nelze ověřit počet mrtvých vojáků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: tsk.tr

Baku - Střety mezi Arménií a Ázerbajdžánem podél hranice Náhorního Karabachu, které vypukly v noci na sobotu, si vyžádaly už desítky mrtvých. Oficiální čísla však nejsou známa. Obě strany konfliktu vlastní oběti nerady přiznávají, zato zveličují počet padlých protivníka.

Během posledních dvou dnů bojů bylo zabito 16 ázerbájdžánských vojáků. Oznámilo to dnes ázerbájdžánské ministerstvo obrany. Současně tvrdí, že arménské jednotky přišly o 70 zabitých vojáků a dvě desítky kusů bojové techniky, jakož se prý i podařilo zničit štáb největší arménské vojenské základny v Náhorním Karabachu.

Jerevan se k tvrzení z Baku dosud nevyjádřil. Arménské ministerstvo obrany připustilo jen, že jeden voják byl v noci na dnešek zraněn v důsledku ázerbájdžánského ostřelování, zejména na severním úseku karabašské fronty.

Ale "odvetná opatření potlačila aktivity nepřítele" a arménské síly kontrolují situaci, citovala agentura Interfax z arménského komuniké.

Obě strany konfliktu tvrdí, že nepříteli způsobily těžké ztráty, zatímco samy utrpěly jen minimální škody. Tvrzení o stovkách zabitých nepřátel desítkách kusů zničené těžké techniky ale nelze z nezávislých zdrojů ověřit. Samy přiznaly ztráty pohybující se okolo 40 zabitých vojáků na obou stranách; obětí konfliktu se stalo také šest civilistů.

Témata:  Náhorní Karabach Ázerbájdžán Arménie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.