Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Havel chybí Česku i světu? Ze Slovenska zní milá slova

Václav Havel, 1. prezident ČR
Václav Havel, 1. prezident ČR
Foto: Korzo

Bratislava – Tento týden si nejen Česká republika připomíná nedožité 80. narozeniny bývalého českého prezidenta a dramatika Václava Havla. Mezi ty, kdo na něj vzpomínají v dobrém, se přidala i slovenská hlava státu Andrej Kiska.

Kiska v rozhovoru pro slovenský magazín Tyždeň.sk uvedl, že Češi a Slováci měli štěstí, že byl Václav Havel jejich prezidentem. „Podobná osobnost nám chybí," posteskl si slovenský prezident.

Havel podle něj byl člověk, který měl jasné a nekompromisně nastavené morální hodnoty a těch se za všech okolností držel.

Kromě toho Kiska ocenil také jeho praktický dopad na politiku. „Měl praktický dopad na to, co se v naší společnosti dělo," domnívá se.

Havel podle něj nechybí jen na Slovensku a v České republice, ale i visegrádské čtyřce, Evropě i celému světu. „Chybí nám osobnost, která dokáže dobře pojmenovat jevy a dokáže dobře pojmenovat věci, které se dějí, a přitom neustoupit ani centimetr ze základních lidských hodnot, kterých se musíme držet," dodal v rozhovoru.

Témata:  Andrej Kiska Václav Havel

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy