Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie zavede přísnější kontroly na hranicích. A to i v případě setrvání v EU

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.wikipedia.org

Londýn - Referendum o tom, zda Velká Británie setrvá v Evropské unii se z části týká i občanů České republiky. Co čeká tisíce lidí, kteří na ostrovech pracují?

V součastnosti mohou britští občané bez problémů odcestovat do jiných zemí Evropské unie. A samozřejmě to platí i naopak. Podle průzkumu pracovní síly z roku 2014 žije v Británii více než 1,7 milionu občanů EU, téměř 80% z nich zde pracují.

Podle statistiky peoplemov.in pracuje v Británii více než 25 000 Čechů. V roce 2014 přijelo do Velké Británie 624000 lidí z nichž 251000 lidí bylo občany zemí EU. Představovalo to nárůst o 43000 lidí oproti předchozímu roku.

Výsledky předběžných průzkumů veřejného mínění nyní ukazují, že je situace ohledně referenda o setrvání v EU poměrně vyrovnaná. Podle výsledků, které přinesl Daily Telegraph je v současné chvíli pro setrvání 49 %, pro vystoupení 48 % a 3 % zatím nejsou rozhodnuti. Britové, kteří žijí v zahraničí déle než 15 let nebudou moci hlasovat. Referendum proběhne 23. června.

Co by však tzv. brexit znamenal pro Čechy žijící na ostrovech? To zatím není úplně jasné. Například podle BBC mnozí příznivci vystupení z EU říkají, že Británie může ponechat své hranice otevřené výměnou za přístup k volném trhu. Pokud by se však nepodařilo vyjedant podobné podmínky, bude situace podléhat zákonům Velké Británie o  imigraci a pro občany EU bude složitější se do Británie dostat. 

Podle informací deníku Guardian bude při přejíždění hranic zjišťováno, zda nově příchozí splňují požadavky pro vstup, bude vyžadován doklad o výši příjmu, bude se zjišťovat, zda má osoba úmysl se vrátit do rodné země či zda hodlá v Británii pracovat. Ti, kdo by plánovali zůstat delší dobu, by musel předložit doklad o zaměstnání a studenti na univerzitách by platili školné bez mošnosti studentských půjček.

Jak situaci vnímají Češi pracující na ostrovech? Jan Pernička (25) pracuje v Londýně v cestovní agentuře více než půl roku a starosti si nedělá. "Tuším, že je to celkem nerozhodné, ale nedělám si s tím starosti. Je však pravda, že nebýt EU, tak zde tak lehce nejsem. Nebýt EU, tak je to jako před rokem 1968 ci 1985, kdy člověk téměř nemohl vycestovat nebo pomyslet na to pracovat jinde než v Sovětském svazu. Takže jsem pro to, aby Británie zůstala v EU," uvedl pro Eurozprávy. Dodal však s úsměvem, že vyrovnání a obrana Británie proti byrokratickým nařízením EU je však potom druhá věc.

Že by to nebyla takový problém si myslí i Kateřina Dvořáková (21), která pracuje více než dva roky jako au-pair na okraji Londýna. "Samozřejme by bylo pro nás lepší, aby zůstali v EU. Ale zároveň si myslím, že jejich vystoupení by nebyla až takova tragédie," okomentovala situaci.

Hodně však bude záležet na tom, zda britská vláda bude jednat o volném pohybu, nebo zda by se rozhodla pro udělování víz. Premiér David Cameron však bojuje za to, aby Británe v EU zůstala a snaží se vyjednat výjimky pro britské občany.

Během minulých týdnů například oznámil, že pokud referendum dopadne ve prospěch EU a bude ratifikováno, budou například přepočítány přídavky na děti pro imigranty tak, aby odpovídaly přídavkům v jejich rodné zemi. Dále uvedl, že jakékoliv finance vynaložené na záchranu zemím eurozóny budou proplaceny a navrhl ve výjimečných případech omezit zaměstnanecké výhody pro cizí státní příslušníky během jeho prvních čtyř let v Británii.

Hodlá také zavést opatření k posílení hospodářské soutěže na vnitřním evropském trhu, včetně omezení byrokratických překážek a opatření omezující volný pohyb občanů zemí mimo EU, kteří se provdali za někoho z členského státu EU. Chce také zavést nové pravomoci, aby se zabránilo vstupu osob, kteřé mohou být bezpečnostním rizikem. Toto jsou jen některé z návrhů a změn. 

Co by to tedy mohlo znamenat? V případě setrvání Británie v EU i to bude znamenat přísnější pravidla pro cizince pracující na ostrovech, avšak ty hlavní věci by se nezměnily.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy