Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz potratů v Polsku? Naše strana na takovém návrhu nepracuje, distancuje se Szydlová

Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Foto: pis.org.pl

Varšava – Polská premiérka se dnes rázně distancovala od kontroverzního dokumentu předloženého jako občanská iniciativa, který žádá zpřísnění zákona proti interrupcím. Dodala, že její vláda na takovém návrhu nepracuje. V Polsku se uskuteční ročně méně než 2000 legálních potratů. Nevládní organizace ale odhadují, že interrupci podstoupí v zahraničí každý rok 100.000 až 150.000 Polek.

Slova premiérky snižují pravděpodobnost, že bude předloha schválena, poznamenala agentura AP. Szydlová také uvedla, že neschvaluje kritická vyjádření ministra zahraničí Witolda Waszczykowského na adresu desítek tisíc žen, které se v pondělí zúčastnily protestů proti kontroverznímu návrhu a omezování práv žen. V pondělí do ulic kvůli návrhu vyšlo více než 100.000 lidí.

Šéfka vlády uvedla, že považuje za zbytečné každé vyjádření, které příliš jitří emoce. „Pozvala jsem si dnes na rozhovor pana ministra Waszczykowského a jasně jsem mu řekla, že takové komentování událostí neschvaluji," řekla premiérka s tím, že totéž se týká i dalších ministrů.

Sám Waszczykowski dnes v televizi označil pondělní protesty proti zpřísnění zákazu interrupcí za výsměch vážným problémům. Happeningy a „přihlouplá hesla" podle něj nepatří do debaty o životě a smrti. Už v pondělí demonstrace zlehčoval a protestujícím ženám vzkázal, „ať se baví". Od těchto slov se dnes distancovala i mluvčí zákonodárců vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Beata Mazureková, prý šlo o soukromé výroky ministra.

Szydlová se dnes distancovala rovněž od samého návrhu na téměř naprostý zákaz interrupcí. „Chci říci velmi nahlas a jasně: vláda PiS nepracovala a nepracuje na žádném zákonu, který by změnil stávající předpisy," řekla premiérka a připomněla, že návrh byl parlamentu předložen jako občanská iniciativa. V prvním čtení ho ale podpořili právě i poslanci a poslankyně PiS. Vládnoucí strana má většinu v obou komorách parlamentu.

Současný zákon o interrupcích platí v silně katolickém Polsku od roku 1993 a patří mezi nejvíce restriktivní v Evropě. Umožňuje umělé přerušení těhotenství ve třech případech: když je ohrožen život nebo zdraví matky, jestliže prenatální vyšetření odhalí nevratné poškození plodu, anebo když je otěhotnění důsledkem znásilnění nebo incestu.

Nově navržený zákon počítá s dalším zpřísněním pravidel. Potraty by podle něj byly zcela zakázány s jedinou výjimkou - v případě ohrožení života matky. Lékařům, kteří by provedli nedovolený potrat, by hrozilo až pětileté vězení.

Témata:  Polsko Beata Szydlová potraty

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy