Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiérka Theresa Mayová chce zachovat jednotnou Británii, pohrozila nafoukané elitě

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Birmingham - V Birminghamu dnes končí výroční konference vládnoucích konzervativců. Premiérka Theresa Mayová prohlásila, že chce bojovat za zachování Spojeného království a chce ve viditelně rozdělené společnosti vytvářet mosty.

V proslovu se zmínila i o své vizi nové a spravedlivé Británie, která po očekávaném odchodu z EU zůstane významným světovým hráčem a také dobrým sousedem Evropy.

Mayová zatím nechce hovořit o podobě budoucích vztahů mezi Londýnem a Bruselem, neboť to bude výsledkem vyjednávání. Chce ale, aby britské firmy nadále obchodovaly s evropskými společnostmi, zároveň se ovšem odmítá vzdát kontroly nad přistěhovalectvím. "Staneme se nezávislou zemí," prohlásila Mayová, zároveň však připustila, že v rozhovorech s EU půjde o kompromisy.

Británie je podle Mayové rozdělena nejen mezi staré či mladé obyvatele, ale i na Londýn a ostatní části Spojeného království nebo na bohaté a chudé. Ve svém úsilí přitom očekává i pomoc firem a občanů, kteří mají rovněž své povinnosti. Firmy podle ní musí školit mladé pracovníky a lidé musí platit daně, a to spravedlivým dílem. Ti, kteří se daním vyhýbají, čeká postih.

"Příliš mnoho lidí na vlivných postech se chová, jako by měli více společného s mezinárodními elitami než s lidmi, které potkávají na ulicích," řekla Mayová. Ostře se v této souvislosti vyjádřila vůči těm, kteří od společností přijímají peníze, ačkoli vědí, že důchodový systém dané firmy krachuje. "Upozorňuji vás, přicházejí změny," řekla.

Budoucí Británii vidí nadále jako jednotné království a přislíbila, že bude bojovat proti snahám nacionalistů zemi roztrhat. Zachovat chce i silnou armádu, v této věci nehodlá ustoupit aktivistům či různým levicovým obhájcům lidských práv.

Zmínila například plány vysokorychlostní železnice či rozvoj letišť. Chce rovněž skoncovat s moderním otroctvím, ratifikovat pařížskou klimatickou dohodu či vždy podporovat volný obchod. V závěru projevu Mayová prohlásila, že chce Británii, kde v cestě k úspěchu nebude záležet na původu, na barvě kůže či sexuální orientaci, ale na tom, jak tvrdě a odhodlaně chce člověk pracovat.

Témata:  Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy