Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žebráci ve Francii přišli s novým plánem jak přijít k penězům. Vydávají se za uprchlíky a ohrožují obyvatele

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž – Ve Francii přibývá žebráků, kteří tvrdí, že jsou syrští uprchlíci. Doufají, že tak vzbudí sympatie a soucit od veřejnosti. Nejčastěji se vyskytují u silnic na okraji Paříže. Nejen, že svým chováním obtěžují řidiče i tamní obyvatele, ale zároveň ohrožují bezpečnost silničního provozu.

Server The Local poukazuje, že za poslední rok se výrazně zvýšil počet mužů, žen a dětí, kteří žebrají a prosí všechny kolem o drobné. Objevují se především u hlavních silnic při vstupu do Paříže a to zejména na severu města.

Mnoho z těchto žebráků drží cedule s nápisem „Syrská rodina" a „SOS Syřané", zatímco kličkují mezi auty v několika jízdních pruzích – ve dne i v noci. Motoristé jsou tak nuceni jezdit velmi opatrně, aby nesrazili matky nesoucí děti, které často mají několik dalších dětí v závěsu.

Podobní žebráci se se vyskytují také u pařížského metra, i tam se pokouší vyvolat u lidí soucit tvrzením, že utekli před krizí na Blízkém východě.

Server poukazuje, že někteří z nich opravdu pochází ze Sýrie, ale že většina těch, kteří se při žebrání za uprchlíky vydávají, pochází ze zemí východní Evropy, především z Rumunska.

Místní obyvatelé ze čtvrtí na severovýchodním okraji Paříže už kvůli situaci vyjádřili své obavy. „Běhají mezi vozy, nosí děti, další děti vodí za nimi. Dokonce i v noci. Je zázrak, že zde není více nehod, a to zejména v oblastech s hustým provozem," uvedl pro list Le Parisien jeden z občanů.

Místní policie už od jara zorganizovala několik operací zaměřených proti žebrání. Ta zatím poslední vedla k zatčení pěti dospělých osob - z nichž pouze jeden byl Syřan, zbytek tvořili Rumuni. Zadrženi byli poté, co jedno z jejich dětí běželo po ulici a bylo sraženo autem. „Rumuni zadrženi u bran hlavního města všechno přiznali. Snaží se vydávat za Syřany kvůli penězům," řekl policejní zdroj deníku Le Parisien.

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy