reklama

Džihádističtí bojovníci v iráckém Mosulu pátrají po všech chovatelích koček. Může za to fatwa tamních kleriků, která je prý v souladu s jejich „pohledem, ideologií a přesvědčením". Píše to Server Daily Mail s odvoláním na Iraqi News.

 

Obyvatelé severoiráckého Mosulu už byli varováni, aby zákaz, který byl vyhlášen v úterý, neporušovali. Džihádisté mezitím začali prohledávat všechny domy. Zavedeno bylo dokonce i absurdní nařízení, podle něhož čeká trest každého, v jehož domě se budou kočky pářit.

Paradoxní přitom je, že ještě nedávno teroristická skupina prostřednictvím internetu a sociálních sítí šířila fotky těchto mazlíčků ve snaze přilákat mladé bojovníky. Náboráři sázeli na to, že roztomilost koťátek bude „prodávat" jejich ideologii.

 

A zřejmě to fungovalo, server poukazuje na zprávu OSN z roku 2014, podle které se do Iráku a Sýrie nahrnuly tisíce džihádistů poté, co viděly fotky koček, které v náručí drželi bojovcníci IS se samopaly AK-47. Kvůli příspěvkům na sociálních sítích se ke skupině přidalo asi 15 tisíc bojovníků z 80 zemí světa.

Tento krok byl úmyslným pokusem nalákat mládež do teroristické skupiny, píše se ve zprávě. IS se prý snažil být „kosmopolitní" a získat příznivce i díky jiným mediálním zprávám.

Jeden twitterový účet jménem Islámský stát koček ukazoval bojovníky IS, jak krmí a hrají si s koťaty, i poněkud zvrácené fotografie koček obklopených zbraněmi a granáty. Britský IS náborář Omar Hussein loni zveřejnil fotografie svého mazlíčka vedle propagandistických obrázků a rad o tom, jak se připojit ke skupině. Na jedné z nich jeho šedá kočka Lucy ležela stočená do klubíčka uvnitř sebevražedného pásu.