Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Matthew zasáhl Floridu. Jaromír Jágr nakupoval zásoby

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Miami - Hurikán Matthew, který bičuje americké pobřeží vichřicí a vlnobitím, dosud v americkém státě Florida připravil o dodávky elektrické energie na 240.000 domácností a podniků. Jaromír Jágr se chystal se svou přítelkyní Veronikou Kopřivovou na Floridě na příchod uragánu nákupem zásob.

Hurikán se v 11:00 SELČ pohyboval asi 60 kilometrů jihovýchodně od mysu Canaveral. Střed hurikánu, jehož vítr dosahuje rychlosti až 195 kilometrů v hodině, se pohybuje nad oceánem. I když oko hurikánu zůstává mimo floridské pobřeží, pevninu i tak bičují vichřice a vysoké vlny.

Letiště ve floridském městě Fort Lauderdale či v Orlandu jsou uzavřena, s obnovením provozu se počítá v sobotu. Ve čtvrtek a dnes zrušily letecké společnosti kvůli hurikánu přes 3000 letů. Doprava vázne i na železnici, společnost Amtrak pozastavila linku mezi Miami a New Yorkem. Uzavřené jsou také zábavní parky, jakými jsou například Walt Disney World či SeaWorld.

Odborníci za největší nebezpečí nepovažují silný nárazový vítr, který nové budovy dokážou přestát, ale masivní vzedmutí hladiny moře s vlnobitím, což ohrožuje zaplavením měst a obcí na nížinatém pobřeží v délce 800 kilometrů od jižní Floridy po Charleston v Jižní Karolíně.

Jágr, který začne svou 23. sezonu v NHL, se poblíž hurikánu ocitl poprvé. "Uvidíme, co bude. Nemám s tím žádnou zkušenost. Když jdete nakoupit, tak vidíte, že se lidi trošku bojí, protože z obchodů všechno skoupili," řekl médiím.

"Je to dobrý byznys pro Spojené státy. Možná to řekli schválně, protože chtěli vyprodat obchody," vtipkoval o prázdných regálech. Do obchodů se ale svou přítelkyní Veronikou Kopřivovou vydal. "Všude byly hrozně velký fronty. Já teda doufám, že to bude v pohodě a všichni budou v pořádku. Doufám, že nám to neodfoukne to naše 25. parto," řekla na videu na sociálních sítích Kopřivová.

Témata:  USA Jaromír Jágr hurikán hurikán Matthew

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy