Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán chce zakázat uprchlické kvóty ústavou. A Fico dodal...

Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bratislava - Po nezdařeném referendu se maďarský premiér Viktor Orbán snaží dostat zákaz povinných uprchlických kvót do ústavy. Svůj krok dnes obhajoval v Bratislavě, kde se sešel s předsedou slovenské vlády Robertem Ficem.

"K vyřešení té otázky, s kým máme společné žít, může rozhodnout jedině maďarský parlament. Ústavu chceme doplnit tak, že Maďarsku nikdo nemůže přikázat nějaké kvóty," řekl Orbán.

S návrhem na změnu ústavu přišel referendu v Maďarsku, ve kterém kvóty odmítlo přes 98 procent hlasujících. Plebiscit ale byl neplatný, protože se ho nezúčastnila alespoň polovina voličů.

Maďarský premiér po jednání s Ficem kritizoval také neomezené unijní kvóty na migranty. "Takový systém kvót, který nemá horní hranici a který je povinný, může zničit výsledky, které jsme dosáhli. Nechceme teroristické činy. Chceme zachovat bezpečnost našich občanů," řekl.

Maďarsko stejně jako Slovensko podalo žalobu k unijnímu soudu proti dřívějšímu rozhodnutí členských států evropské osmadvacítky o přerozdělování migrantů v EU na základě povinných kvót. Podle Fica kvóty na migranty již nejsou v EU aktuální. "Povinné kvóty se stávající mrtvým politickým tématem," řekl slovenský premiér.

Témata:  Viktor Orbán Robert Fico uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy