Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama vyhlásil stav nouze v Severní Karolíně kvůli hurikánu Matthew

Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Foto: NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration)

Miami (USA) - Americký prezident Barack Obama dnes kvůli postupujícímu hurikánu Matthew vyhlásil stav nouze ve státě Severní Karolína.

Oznámil to Bílý dům. Už dřív stav nouze prezident vyhlásil na Floridě, v Georgii a v Jižní Karolíně, které byly ničivým živlem buď nejvíce postiženy nebo jím jsou ohroženy.

Opatření umožňuje těmto státům snadněji čerpat federální pomoc při odstraňování následků hurikánu. Stav nouze zmocňuje ministerstvo vnitřní bezpečnosti a Federální agenturu pro řešení krizových situací (FEMA), aby koordinovaly záchranné a obnovovací práce a pro jejich finanční krytí až ze 75 procent využívaly federálních prostředků.

Podle dosavadních zpráv si zatím v USA hurikán nevyžádal oběti na životech ani zranění osob. Působí ale zejména v pobřežních oblastech rozsáhlé škody, které podle odhadu expertů mohou dosáhnout až 30 miliard dolarů (725 miliard korun).

Témata:  Barack Obama USA hurikán Matthew

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy