Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začne se znovu bojovat? Ázerbájdžán obviňuje Arméni z porušení příměří

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: tsk.tr

Baku - Včera sice bylo uzavřeno příměří mezi Arménií a Ázerbájdžánem, napětí na Náhorním Karabachu tím ale neskončilo. Ázerbájdžánské ministerstvo obrany dnes obvinilo Jerevan z porušování klidu zbraní. Boje, považované za nejhorší za více než 20 let, propukly v noci na sobotu a vyžádaly si desítky mrtvých.

Klid zbraní měl začít platit od úterního poledne místního času. Čtyři dny bojů si podle odhadů, založených na přiznaných vlastních ztrátách obou stran, vyžádaly nejméně 73 obětí na životech.

"Arménské síly během uplynulých 24 hodin porušily příměří ve 115 případech. Arménská strana ostřelovala frontu v Karabachu na různých úsecích," uvedl mluvčí ázerbájdžánského ministerstva obrany. Situace podle něj zůstává "stabilně napjatou" a ázerbájdžánské jednotky posilují své pozice "na osvobozených územích".

Zdroj: YouTube

Stěpanakert, metropole převážně Armény osídleného Náhorního Karabachu, který se s pomocí Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu, naopak tvrdí, že příměří dodržuje. "Dohoda se v zásadě plní," řekl agentuře Interfax mluvčí místního ministerstva obrany.

Arménie a Ázerbájdžán vedou spor o Náhorní Karabach už desítky let. Převážně arménské obyvatelstvo této oblasti se odtrhlo od Ázerbájdžánu v krvavé válce na přelomu 80. a 90. let, výsledkem konfliktu bylo asi 30.000 mrtvých, statisíce lidí uprchly. Jednání od uzavření příměří v roce 1994 zatím k vyřešení sporu nevedla. Mírovou smlouvu obě země dosud neuzavřely.

Témata:  Náhorní Karabach Ázerbájdžán Arménie Turecká armáda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy