Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik lidí zabil hurikán na Haiti? Začalo sčítání mrtvých

Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Foto: NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration)

Port-au-Prince - Čtyři dny poté, co hurikán Matthew zasáhl Haiti, místní úřady stále nedokážou odhadnout dosavadní bilanci obětí. Zatím evidují téměř 900 mrtvých, číslo ale zřejmě bude stoupat.

Některé oblasti na jihu jsou totiž kvůli záplavám a spadlým mostům odříznuty od zbytku země, někde nefunguje ani telefonní spojení. Jisté je však podle OSN to, že zemi čeká nejhorší humanitární krize od ničivého zemětřesení v roce 2010.

"Máme zato, že počty obětí značně porostou s tím, jak se záchranné týmy budou dostávat do nepřístupných oblastí," uvedl ředitel charitativní organizace Oxfam na Haiti Jean Claude Fignole. Dodal, že nejdůležitější nyní je, co nejrychleji zásobovat Haiťany pitnou vodou a potravinami.

Na Haiti, které patří k nejchudším zemí světa, je nyní jednou z největších obav pro přeživší epidemie nemocí, zejména cholery, která si po zemětřesení před šesti lety vyžádala na 10.000 obětí. Proto jsou nutné zejména rychlé dodávky pitné vody.

Hurikán Matthew zasáhl Haiti v úterý. Větry, které ho provázely, místy dosahovaly rychlosti až 230 kilometrů v hodině. Tisíce domů se v důsledky větru a rozvodněných řek zřítily. Například město Jérémie na západním pobřeží, obývané asi 40.000 lidí, bylo téměř zcela zničeno.

Témata:  Haiti hurikán Matthew

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy