Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie má problém. Kam s migranty z Calais? Lidé se bouří

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž - Francie se rozhodla zlikvidovat tábor přezdívaný "džungle" ležící poblíž Calais. Nyní ale musí tamní migranty někam přestěhovat, což se lidem nelíbí. Zejména vesničané se proto bouří proti migrantům, které úřady plánují umístit do různých míst po zemi.

Lidé jsou plánem francouzské vlády pobouřeni horlivě protestují. Vyrazili například do ulic v obci Pierrefeu-du-Var v jihovýchodní Francii, kde starosta osobně vedl protest několika stovek lidí.

Pochod byl podle tamních médií namířen proti plánům ubytovat migranty z Calais v opuštěném traktu místní psychiatrické léčebny. Migranti tam mají přečkat období posuzování svých žádostí o azyl. Paralelně se ale konala i demonstrace levicových aktivistů, kteří uprchlíky ve své obci vítali.

Do ulic vyrazila také ultrapravicová Národní fronta (FN). Politici a aktivisté z FN se také zúčastnili podobného manifestu v obci Forges-les-Bains pouze 31 kilometrů jihozápadně od Paříže, kde úřady nedávno ubytovaly prvních 40 afghánských migrantů z Calais.

Definitivní likvidaci tábora známého jako "džungle", který si uprchlíci vybudovali na předměstí severofrancouzského přístavního města Calais, oznámil během své nedávné návštěvy ve městě francouzský prezident François Hollande.

Ministerstvo vnitra nyní žádá policejních prefekty, aby do 15. října předložili návrhy na ubytování části z celkem 8200 migrantů. Termín zahájení likvidace tábora v Calais má být pak 17. října.

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy