Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Norsko plánuje zavírat některé žadatele o azyl do vězení

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Oslo – Norská vláda plánuje, že umožní policii, aby „rádoby“ uprchlíky, kteří nemají legitimní nárok na azyl, zavírala do vězení. Pro svůj plán už podle serveru The Local dokonce získala podporu parlamentní většiny.

Podle nového norského plánu by mohli žadatelé o azyl, jejichž případ bude shledán „zjevně neopodstatněným", být uvězněni, zatímco by jejich žádost byla posuzována ve zrychleném řízení, který Norsko označuje za „osmačtyřicetihodinový postup".

Podle tohoto opatření, které platí už od roku 2004, má norské Ředitelství pro přistěhovalectví (UDI) pak pouze dva dny na to, aby žádosti migrantů zpracovalo a odmítlo. Ministryně pro integraci Sylvi Listhaugová nyní navrhuje, aby migranti, jejichž žádosti o azyl nejsou legitimní, byli uvězněni, zatímco budou jejich případy zpracovány. Podle návrhu mohou být žadatelé o azyl vězněni po dobu až 72 hodin.

„Vidíme, že migranti, jejichž žádosti jsou nepodložené, zmizí, zatímco policie projednávání jejich žádosti. Musíme jim útěk zakázat a nakonec jejich chování považovat i za trestný čin. Teď budeme vědět, kde se nachází, a poté, co budou jejich žádosti zpracovány, je můžeme vrátit, "řekl Listhaugová stanici NRK.

Ministryně dodala, že 90 ze 537 žadatelů o azyl, jejichž případy byly v roce 2015 zpracovávány ve zrychleném řízení, během těchto dvou dnů prostě zmizelo. „Nevíme, kam se těchto 90 lidí vydalo, my jsme je ze země pryč neposlali." vysvětlovala.

Listhaugová má pro svůj plán podporu liberální strany (Venstre) a lidovců (Kristelig Folkeparti), to jí zajišťuje parlamentní většinu. Proti se naopak postavila norská advokátní komora, která varuje, že by opatření mohlo odradit ty, kteří mají na azyl nárok.

Ale Listhaugová namítá, že norská vláda má plné právo dočasně věznit ty migranty, kteří jasně nesplňují podmínky pro azyl. „Když jde o neopodstatněné žadatele o azyl, kteří pocházejí z bezpečné země, a kde je tedy zřejmé, že nebudou potřebovat ochranu - právě tyto případy spadají do režimu 48 hodin. V tomto případě se domníváme, že existuje spousta důvodů, proč dát policii tuto možnost, " řekla pro NRK.

Témata:  Norsko uprchlíci věznice

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy