Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci nás nerespektují, zuří policie. A vláda začala tvrdit něco jiného

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž – Francouzský premiér Manuel Valls trvá na tom, že ve Francii neexistuje nic takové, jak jsou no-go zóny, kde neplatí žádné zákony a kam se i policisté bojí chodit. Uvedl to po násilném útoku benzínovými bombami na čtyři důstojníky nedaleko Paříže. Policejní odbory však mají jiný názor.

Valls navštívil předměstí francouzské metropole, kde byli v sobotu při útoku molotovovými koktejly zraněni čtyři policisté. Jeden z nich je v kritickém stavu. K inciento došlo v blízkosti nechvalně známého sídliště La Grande Borne v oblasti Viry-Châtillon na jihu Paříže, kde žijí velké skupiny přistěhovalců.

Útok na důstojníky, kteří měli dohlížet na bezpečnost umístěných bezpečnostních kamer, teď využívá opozice, která poukazuje, že vláda dovolila vznik oblasti, kde není respektováno právo.

Premiér Valls, kterého při návštěvě doprovázel také ministr vnitra Bernard Cazeneuve, slíbil, že bude zaručeno, aby byly státní autority respektovány. „Neexistují žádné no-go zóny," prohlásil premiér. Zároveň ale přiznal, že existují oblasti, kde je „situace mimořádně obtížná".

Zároveň ujistil, že osoby, které jsou za útok na policisty zodpovědné, se budou za své činy zodpovídat. „Tito lidé budou nalezeni, postaveni před soud a přísně potrestáni, protože když budeme útočit na policii, zaútočíme na Francii samotnou," řekl premiér.

Policisté se slovy premiéra nesouhlasí, no-go zóny jsou prý realita

Policejní odbory však s jeho slovy nesouhlasí. „Samozřejmě, že existují no-go zóny ve Francii, kde policie nemůže zasahovat a dělat bezpečně svou práci," uvedl pro server The Local Denis Jacob z policejní unie CFDT s tím, že nejde jen o policisty, ale třeba i hasiče a úředníky.

„V těchto oblastech policie nemůže uplatňovat právní předpisy, čelí tam útokům. V případě, že policie nemůže dělat svou práci, je to proto, že jsou tu zločinci a pachatelé trestných činů, kteří nerespektují zákon," vysvětloval.

„Není to jen problém této vlády, je to problém všech francouzských vlád za posledních 20 let. Vlády nikdy nepřiznají, že existují no-go zóny, protože je to znamení selhání státu," tvrdí policejní odborář.

Počet zraněných policistů roste

V pondělí také byly zveřejněny nové statistiky, které ukazují, že ve srovnání s rokem 2010 bylo v roce 2015 zraněno o 25 procent více policistů a četníků. V roce 2015 bylo ve výkonu služby zraněno 5674 policistů, v roce 2010 to bylo 4,535 policistů. U četníků byl nárůst ještě výraznější - 1,807 zraněných v roce 2015 ve srovnání s 1,408 zřaněnými v roce 2010.

„Část populace už nemá žádný respekt k policii nebo státu," tvrdí Jacob. Řešením by podle něj mohl být návrat k systému místní policie a místních policejních stanic, nebo k hlídkám, který by pravidelně procházeli ulicemi. „Jsem u francouzské národní policie 30 let. Když jsem začal, policisté pracovali na místě v místních policejních stanicích, ale ty byly zrušeny," stěžuje si Jacob.

„Policie znala všechny mladé lidi v dané oblasti a mohla tak získávat důležité zpravodajské informace o tom, kdo se dopouští zločinů. Získávali také informace od místních obyvatel, kteří se nyní cítí zcela opuštěni," dodal.

V návaznosti na útok v Viry-Chatillon oblast zaplavilo několik desítek pořádkových jednotek, které měly sloužit jako demonstrace síly ze strany příslušných orgánů. Jacob však varuje, že tento krok bude nakonec zbytečný. „Když se situace uklidní, pořádková policie odejde, a až se tak stane, věci se prostě vrátí do původního stavu. Vláda musí investovat do trvalých místních policejních sil," dodává.

Problémy má i Německo

Podobné informace přitom přicházejí také z Německa. I když německé ministerstvo vnitra existenci no-go zón popírá, server Breitbart citoval místní úředníky a policisty, kteří tvrdí něco jiného. Například v Severním Porýní-Vestfálsku libanonské klany řádí tak, že je policie téměř bezmocná. Tamní policejní odbory situaci s no-go zónami sledují s obavami. Odborář Volker Husz řekl: „Situace se v posledních letech v problémových okresech výrazně zhoršila. Úředníci jsou uráženi a je jim vyhrožováno, zatímco zapisují dopravní nehody, napadáni jsou i zdravotničtí pracovníci. Nemůžeme nechat toto chování jen tak."

Témata:  Francie policie Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.