Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborníci bijí na poplach: IS verbuje bojovníky v evropských věznicích

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Londýn - Britské Mezinárodní centrum pro zkoumání radikalizace a politického násilí (ICSR) v nové studii upozorňuje, že se evropské věznice staly podhoubím pro islamistické sítě, které nejraději verbují zločince, kteří jsou už připraveni jednat.

Bývalí vězni tvoří odhadem téměř 60 procent džihádistů v Evropě. IS verbováním zločinců, které je snadné získat k různě motivovanému násilí, se odlišuje od Al-Káidy, která ke své násilné činnosti radikalizuje pomocí islamistických tezí studenty, intelektuály a další do té doby nenásilné jednotlivce.

Dříve odsouzení násilníci také umějí zacházet se zbraněmi a nejsou podezřelí z terorismu. "Zločinci jim velmi vyhovují. Islámský stát nepožaduje žádný velký intelekt. Nežádá vás, abyste studovali náboženství. Počíná si jako u nějaké počítačové hry," řekl šéf ICSR Peter Neumann.

Bezpečnostní síly se podle zprávy musejí zaměřit na veškeré možné zdroje jeho financování. Zverbovaní zločinci získávají peníze způsoby, které jsou jim vlastní, a tak se terorismus stále více financuje z běžné kriminality. Například jeden z útočníků na Charlie Hebdo financoval svou násilnou činnost prodejem padělaných sportovních bot na ulicích Paříže.

Témata:  Islámský stát věznice terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy