Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polská vláda zrušila nákup vrtulníku z Francie. Země se zlobí a požaduje odškodné

UH-60 Blackhawk - U.S. Air Force
UH-60 Blackhawk - U.S. Air Force
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Varšava - Polská vláda minulý týden nečekaně zrušila kontrakt, který podepsal předchozí kabinet a který počítal s nákupem vrtulníků od francouzského Airbusu. Varšava nově nakoupí stroje od americké společnosti Lockheed Martin. Airbus už se ohradil a bude se domáhat odškodného.

Kontrakt podepsaný minulou středopravou vládou předpokládal, že Varšava nakoupí 50 vrtulníků EX 725 Caracal v hodnotě 3,1 miliardy eur (83,7 miliard Kč).

Polská vláda dnes oznámila, že se v plánované modernizaci vojenského letectva hodlá přeorientovat na americké výrobce a že nakoupí nejméně 21 vrtulníků Black Hawk od společnosti Sikorsky. Ta je součástí Lockheed Martin. Ministr obrany Antoni Macierewicz dnes hájil tento krok mimo jiné faktem, že stroje budou vyráběny v závodě ve městě Mielec na jihovýchodě Polska.

Náhlá změna vyvolala otazníky nad tím, zda je polská vláda důvěryhodným partnerem pro zahraniční firmy. "Takto s námi ještě žádná vláda nikdy nejednala. Budeme požadovat náhradu," uvedl ředitel skupiny Airbus Tom Enders, podle něhož polská vláda dlouhé měsíce Airbus vodila za nos.

Liberální polská média spekulují, že vládní straně Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského jde v celé kauze mimo jiné o zachování přízně voličů, neboť američtí výrobci budou na rozdíl od Airbusu vrtulníky montovat v regionu, kde má silnou voličskou podporu právě PiS.

Témata:  Polsko Airbus Blackhawk UH-60

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy