Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu oslavují Syřany, kteří pomohli dopadnout teroristu Bakra

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Lipsko - Německo oslavuje jako hrdiny trojici Syřanů, kteří v Lipsku přemohli svého krajana Džábira Bakra, jenž nejspíš plánoval teroristický útok.

Syřané podezřelého svázali a předali policii, která ho zatkla v noci na pondělí po téměř dvoudenním pátrání. Jejich čin pomohl zmírnit protiimigrační nálady v zemi, napsala dnes agentura AP.

Lipský starosta Burkhard Jung dnes trojici Syřanů poděkoval, totéž již v pondělí učinila kancléřka Angela Merkelová. Přední poslanec opoziční postkomunistické strany Levice André Hahn řekl, že tito "stateční lidé" by měli co nejrychleji dostat azyl. Deník Bild ve svém dnešním vydání oslovil trojici Syřanů "vážení hrdinové".

Syřané u sebe v Lipsku Bakra ubytovali, když na internetu požádal krajany o přístřešek poté, co utekl před policejní razií v Chemnitzu. Jakmile se ale trojice dozvěděla, že úřady hledají podezřelého teroristu, Bakra svázali a předali policii. "Nabízel nám 1000 eur a 200 dolarů, když ho necháme jít. Měl je v batohu spolu s nožem. Ale já jsem tak vděčný Německu, že nás přijalo. Nemohli jsme mu dovolit, aby Němcům něco provedl," řekl jeden z přemožitelů Bakra.

Témata:  Německo terorismus uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy