reklama

Podle listu novou legislativu připravil ministr vnitra Thomas de Maiziére, materiál teď k posouzení dostaly další rezorty. Materiál by měl zavést nová pravidla pro deportaci přistěhovalců, kteří porušili německý zákon a kteří představují významné nebezpečí.

De Maiziére a další konzervativní vládní představitelé začali tlačit na rychlejší repatriaci těch, jejichž žádost o azyl byla zamítnuta, po řadě násilných útoků v Německu, z nichž dva měli na svědomí syrští uprchlíci napojení na militantní skupinu Islámský stát.

Policie také v pondělí zadržela 22-letého syrského muže, kterému byl v červnu 2015 poskytnut dočasný azyl. Tvrdil, že je připraven k provádění útoků podobným těm z Bruselu a Paříže. Zpravodajské zdroje v úterý uvedly, že muž měl vazby na IS.

Tento incident vyvolal kritiku kancléřky Angely Merkelové a de Maizièra, jehož konzervativní křesťanští demokraté ztratili podporu na úrok krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) kvůli vládní uprchlické politice otevřených dveří.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann, člen bavorské CSU, a další vrcholní představitelé této strany, vyzvali k přezkoumání všech migrantů, kterým byl udělen azyl po loňském přílivu téměř milionu lidí.

Ke dni 31. srpna bylo odmítnuto 210,020 žádostí o azyl, v 158,190 případech však byla lidem udělena možnost nějaké formy přechodnému pobytu, napsal Die Welt uvedl s odvoláním na návrh právního předpisu.

„Pokud deportace není možná, protože cizinec lže orgánům o své totožnosti nebo státní příslušnosti, nebo pokud nespolupracuje při úsilí o zajištění náhradního pasu, pak už mu nebude dovolenou zůstat," píše se v legislativním návrhu.

Odmítnutí země původu vydat náhradní doklady by také již nemělo být důvodem k udělení výjimek, píše se v materiálu. Kromě toho by úřady měly požadovat, aby orgány informovaly migranty pouhých 30 dnů před jejich plánovanou deportací, aby se minimalizovala možnost že se někde schovají, aby nemuseli zemi opustit.

Návrh zákona by také prodloužil dobu, po kterou by mohli být ti, kteří odmítnou zemi opustit, strávit ve vazbě ze čtyř dnů na dva týdny.