reklama

Parlament například nebude moci hlasovat o spuštění brexitu, upřesnila agentura Reuters. Mayová se vyjádřila krátce před hlasováním poslanců o návrhu opozice, aby parlament mohl strategii vlády v tomto procesu "patřičně zkoumat".

Vláda návrh podpořila, ale doplnila ho podmínkami. Kontrola parlamentu nebude smět zpochybňovat výsledek červnového referenda ani narušovat vyjednávání o odchodu z EU s evropskými partnery. Labouristé, kteří byli v referendu proti zrušení členství v unii, to i přes podmínky označili za svůj úspěch a ústupek Mayové, která podle nich nechtěla proces konzultovat řádně se zákonodárci.

Podmínky dodané k návrhu podle komentářů umožní poslancům vládních konzervativců hlasovat pro iniciativu opozice, aniž by vypadali jako zrádci.

Mayová nedávno oznámila, že proces vyjednávání odchodu z EU zahájí koncem března 2017. Nyní britská vláda připravuje strategii, kterou hodlá uplatnit při jednání s unií. Hlavní otázkou zůstává, jaké konkrétní představy bude mít premiérka ohledně volného pohybu osob a jednotného trhu.

"Chystáme se být v našich jednáních ambiciózní s cílem vyjednat co nejlepší dohodu pro Brity. Dohoda má zahrnovat co možná největší přístup (Británie) na evropský (jednotný) trh, aby (britské) podniky mohly s ním obchodovat a působit v něm," řekla premiérka poslancům.

Z Bruselu, Paříže, Berlína a dalších metropolí opakovaně zaznělo, že Evropská unie nevyhoví žádosti Londýna, aby Británie měla i po odchodu z EU plný přístup k unijnímu jednotnému trhu, pokud Spojené království neumožní volný pohyb občanů z unijních zemí.