Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egyptská armáda pohostí Rusy, zúčastní se společného cvičení

Ruská armáda
Ruská armáda
Foto: mil.ru

Káhira – Sbližování mezi Moskvou a Káhirou pokračuje. Zatím posledním důkazem je podle agentury AP fakt, že egyptská armáda bude hostit ruské vojáky, kteří se na pobřeží Středozemního moře zúčastní vojenského cvičení. 

Rusové chtějí na Blízkém východě opět ukázat svou sílu, připomíná agentura AP. Egyptské vztahy s Ruskem byly narušeny loni v říjnu poté, co se na Sinaji zřítil ruský letoun a o život přišlo všech 224 lidí na palubě. Podle ruských i západních zpravodajských služeb pád letadla způsobila nejspíš výbušnina umístěná na palubě. K útoku se přihlásili islamisté.

Cvičení se uskuteční od 15. do 26. října v pobřežním městě Alamín a nese název Strážci přátelství. Zúčastní se ho elitní jednotky z obou armád. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že půjde o vůbec první společné cvičení výsadkářů obou zemí. Egypt zintenzivnil spolupráci s Ruskem poté, co do čela země v roce 2013 nastoupil bývalý armádní velitel Abdal Fattáh Sísí.

Jak budou na egyptsko-ruské cvičení reagovat hlavní stoupenci Káhiry, včetně Spojených států, které zemi poskytují štědrou vojenskou pomoc, zatím není jasné.

Témata:  Ruská armáda Egypt

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy