Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie rozhodla. Zlikviduje migrantům obchody a restaurace

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto Mail Online

Calais - Nejen migrační tábor "džungle" ležící poblíž francouzského Calais zmizí z mapy. Francouzský soud rozhodl o likvidaci dalších zařízení, která hojně navštěvovali uprchlíci. Jde zejména o obchody a restaurace.

Nejvyšší správní schválil likvidaci 72 obchodů a stravovacích zařízení umístěných v provizorním uprchlickém táboře nedaleko přístavního města Calais. Informovala o tom agentura DPA s tím, že úřady o dovolení vyčistit tuto plochu žádaly soud už v červenci.

Podle tamní samosprávy hrozí na těchto místech především riziko vzniku požáru a zarážející jsou také nevyhovující zdravotní podmínky. Soud v Lille jejich žádost v srpnu zamítl, jeho rozhodnutí ale zrušil soud vyšší instance.

Soud v Lille v rozhodnutí tvrdí, že obchody a jídelny naplňovali neuspokojené požadavky migrantů. Nejvyšší správní soud ale tvrdí, že je na státu, aby realizoval zákonem uznané právo každé osoby bez střechy nad hlavou na nouzový přístřešek. Právě stát by měl také žadatelům o azyl poskytnout slušné materiální podmínky.

V provizorním táboře u Calais známém jako Džungle žije i přes postupnou likvidaci stále několik tisíc migrantů. Francie sice postavila nedaleko tábora ubytovnu, ta je ale schopna poskytnout útočiště pouze malé části ze sedmi až devíti tisíců migrantů snažících se přes Lamanšský průliv dostat do Británie.

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy