reklama

Úřady ze zákona nemohou tyto osamělé děti přemístit do některého z dalších center, která připravily pro obyvatele tábora na různých místech Francie.

"Sčítání, které v táboře v minulých dnech uskutečnilo sdružení France Terre d'Asile a Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky, zjistilo 1290 izolovaných nezletilců. Většině z nich je 15 až 17 let, velmi malému počtu je méně než 12," upřesnil ředitel francouzského sdružení pro pomoc migrantům Pierre Henry. Asi 500 nezletilých se chce dostat za svými příbuznými v Británii.

Dalším osudem mladých imigrantů by se měli zabývat soudci pro děti a další speciální orgány. O těch nezletilcích, kteří prý mají rodiny v Británii, začal s Londýnem jednat francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Vyzval Brity, aby "splnili svou morální povinnost". Britská ministryně vnitra Amber Ruddová ho podle agentury AFP ujistila, že její země uplatní mezinárodní dohody o sjednocování rodin.

Přesný termín likvidace tábora nebyl stanoven, ale podle médií by převoz tamních imigrantů do asi 160 připravených center mohl začít 17. října. Již v příštích dnech by úřady mohly začít bourat 72 nelegálních obchodů, které v táboře vznikly.