reklama

Plány na průplav přes pevninskou šíji známou jako Viselská kosa se v Polsku objevují již dvě desetiletí a mezi jejich hlavní zastánce patří právě nacionálě-křesťanská PiS s velmi kritickým vztahem k Rusku. "Stavbou tohoto kanálu ukážeme, že jsme nezávislou zemí," prohlásil podle polské mutace Newsweeku Kaczyński během středeční návštěvy severopolského přístavu Elblong. Lodě vyplouvající odtud do Baltu musejí kvůli úzké pevninské šíji nejprve zamířit Viselksým zálivem na východ a plout přes dvě desítky kilometrů ruskými vodami poblíž Kaliningradu, než se ocitnou na otevřeném moři. Podle představ Kaczyńského by se mohl kanál začít stavět již v roce 2018 a hotový být nejpozději čtyři roky poté.

Závislost na zemi, k níž má Polsko historickou averzi a jeho současní lídři varují před mocenskými ambicemi Kremlu v čele s Vladimirem Putinem, je pro část polské elity nepřijatelná. "Část východní hranice NATO a Evropské unie je stoprocentně kontrolovaná Ruskem," prohlásil polský ministr námořního obchodu Marek Gróbarczyk.

Rusko podle polských médií s projektem nesouhlasí a poukazuje na možné ekologické škody způsobené stavbou v blízkosti své hranice. Podobný názor mají i polští ochránci životního prostředí. Další kritici tvdrí, že jde o zbytečnou stavbu, neboť Elblong není natolik významným přístavem, aby snaha o jeho přímé propojení s mořem opodstatňovala investici, která velmi zatíží polský rozpočet.

Polské úřady vyčíslily náklady na stavbu na 880 milionů zlotých (5,5 miliardy korun). Kanál má být dlouhý 1300 metrů a jeho hloubka pět metrů má umožnit proplouvat lodím se čtyřmetrovým ponorem.