reklama

Národní policie řekla dánskému listu Berlingske, že loni bylo zahájeno 12 566 trestních řízení s cizinci. Podle šéfa policie Jense Henrika Højbjerga tento trend bude pravděpodobně pokračovat.

„Dokud existují tak významné sociální rozdíly v Evropě, bude lákavé opustit svou vlastní zemi kvůli páchání trestné činnosti někde jinde," řekl listu Berlingske. „V bohatších zemích mohou získat více a nelze očekávat, že se jedná o jev, který se zastaví jen tak sám od sebe," varoval.

Analýza státní policie ukázala, že za prudkým nárůstem zločinnosti stojí zejména lidé z východní Evropy. Největší skupinu zahraničních zločinců tvoří Rumuni, státní policie však dodala, že ve statistikách kriminality jsou hojně zastoupeni i Poláci a Litevci.

Mezi nejoblíbenější zločiny spáchané cizinci patří loupeže, vloupání a podvody s daty. Højberg dodal, že velká část trestných činů mají na svědomí organizované zločinecké sítě.

Na přeshraniční kriminalitu je v těchto dnech v Dánsku kladen zvláštní důraz protože země čelí těžkému boji o to zůstat součástí Europolu poté, co Dánové odmítli referendum, které by zemi umožnilo užší spolupráci s ostatními zeměmi EU v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí.